Освіта інших резервів дозволяється тільки в порядку, встановленому законодавством. Освіта резервів проводиться за рахунок відрахувань, що включаються у витрати обігу та виробництва в терміни, які обгрунтовані спеціальними розрахунками, затвердженими керівником організації. Наприкінці звітного року у разі перевищення фактично нарахованого резерву над сумою розрахунку, підтвердженого інвентаризацією, проводиться сторніровочная запис витрат обігу та виробництва. У випадках коли закінчення ремонтних робіт по об'єктах з тривалим терміном їх виробництва відбувається в році, наступного за звітним, залишок резерву на ремонт основних засобів не сторнується. Після закінчення ремонту зайво нарахована сума резерву приєднується до фінансових результатів. Одноразові витрати можуть при відсутності резервів списуватися на витрати обігу та виробництва того місяця, в якому вони зроблені. В організаціях торгівлі витрати обігу протягом місяця обліковують на рахунку 44 «Витрати на продаж». Наприкінці місяця суму витрат обігу та виробництва, що припадає на реалізовані за поточний місяць товари, списують в дебет рахунку 90 «Продажу». Сальдо рахунку 44 «Витрати на продаж» дорівнює сумі витрат обігу, що припадає на залишок не реалізованих на кінець звітного періоду товарів. При цьому сума витрат обігу та виробництва, що відноситься до залишку товарів на кінець місяця, обчислюється по середньому відсотку витрат обігу та виробництва за звітний місяць з урахуванням перехідного залишку на початок місяця в наступному порядку: Відповідно до постанови Уряду Російської Федерації від 30.07.94 р . № 893 для підприємств торгівлі, розташованих в районах Крайньої Півночі та прирівняних до них місцевостях і здійснюють завезення продукції (товарів) у ці райони, збережений порядок обчислення, що передбачає включення до розрахунку суми витрат обігу та виробництва на залишок товарів тільки транспортних витрат (лист Мінфіну РФ «Про обчислення витрат обігу на залишок товарів» від 07.10.94 р. № 137). В організації громадського харчування показник «товарні запаси» охоплює залишки сировини, товарів, напівфабрикатів, готової продукції, що знаходяться в усіх підрозділах організації. До об'єктів невиробничої сфери відносять обслуговуючі виробництва і господарства, діяльність яких не пов'язана з виробництвом продукції, виконанням робіт і наданням послуг, які з'явилися метою створення даної організації, - що складаються на балансі організації житлово-комунальні господарства, кравецькі і інші майстерні побутового обслуговування, їдальні та буфети , дитячі дошкільні установи (сади, ясла), будинки відпочинку, санаторії та інші організації оздоровчого та культурно-освітнього призначення, а також науково-дослідні та конструкторські підрозділи. Облік діяльності обслуговуючих виробництв і господарств здійснюють на рахунках 29 «Обслуговуючі виробництва і господарства», 86 «Цільове фінансування» та ін Рахунок 29 активний.
|