По закінченні місяця визначають відхилення фактичної собівартості відвантаженої (реалізованої) продукції від вартості її за обліковими цінами і списують з кредиту рахунка 43 додатковою проводкою або способом «червоне сторно» в дебет рахунків 45 або 90. Готову продукцію, що була передана іншим організаціям для реалізації на комісійних засадах, списують з кредиту рахунка 43 в дебет рахунку 45 «Товари відвантажені». При використанні для обліку витрат на виробництво продукції рахунку 40 «Випуск продукції (робіт, послуг)» синтетичний облік готової продукції здійснюють на рахунку 43 за нормативною або плановою собівартістю. За дебетом рахунка 40 відображають фактичну собівартість продукції (робіт, послуг), а по кредиту - нормативну або планову собівартість. Фактичну виробничу собівартість продукції (робіт, послуг) списують з кредиту рахунків 20 «Основне виробництво», 23 «Допоміжні виробництва», 29 «Обслуговуючі виробництва і господарства» в дебет рахунку 40. Нормативну або планову собівартість продукції (робіт, послуг) списують з кредиту рахунка 40 в дебет рахунків 43 «Готова продукція», 90 «Продаж» та інших рахунків (10, 11,21, 28, 41 та ін.) Зіставленням дебетових і кредитових оборотів по рахунку 40 на 1-е число місяця визначають відхилення фактичної собівартості продукції від нормативної або плановою і списують з кредиту рахунка 40 в дебет рахунку 90 «Продажу». При цьому перевищення фактичної собівартості продукції над нормативною або плановою списують додатковою проводкою, а економію - способом «червоне сторно». Рахунок 40 закривають щомісяця, і сальдо на звітну дату він не має. При використанні рахунку 40 відпадає необхідність у складанні окремих розрахунків відхилень фактичної собівартості продукції від вартості її за обліковими цінами готової, відвантаженої і проданої продукції, оскільки виявлене відхилення по готової продукції відразу списують на рахунок 90 «Продажу». У бухгалтерському балансі готову продукцію відображають: Продаж продукції здійснюється відповідно до укладених договорів або шляхом вільного продажу через роздрібну торгівлю. У договорах на постачання готової продукції вказують постачальника і покупця, необхідні показники з виробів, ціни, знижки, накидки, порядок розрахунків, суму податку на додану вартість та інші реквізити. У міжнародній практиці прийнято додатково вказувати непереборні обставини (форс-мажор), порука, гарантії виконання договірних умов, порядок відшкодування збитків, застереження про підсудність і арбітражі та інші відомості. Продаж продукції (робіт, послуг) проводиться організаціями за наступними цінами: Розрахунки по міжреспубліканськими постачання товарів (робіт, послуг) з державами, які підписали договір про економічне співробітництво, здійснюються за цінами і тарифами, збільшеним на суму ПДВ. При встановленні відпускних цін вказується франку, тобто за чий рахунок проводиться оплата витрат з доставки продукції від постачальника до покупця. Франко-станція призначення означає, що витрати на доставку продукції покупцеві оплачує постачальник і вони включаються в відпускну ціну. Франко-станція відправлення означає, що постачальник оплачує витрати тільки до завантаження готової продукції у вагони. Всі ж інші витрати з перевезення готової продукції (оплата залізничного тарифу, водного фрахту і т.д.) повинні оплачуватися покупцем. Підставою для відвантаження готової продукції покупцям або відпуску її зі складу звичайно служать накази відділу збуту (маркетингу) організації. На підставі товарно-транспортних, залізничних накладних та інших документів на відпуск продукції на сторону у фінансовому відділі або при його відсутності в бухгалтерії виписують у декількох екземплярах платіжні доручення або платіжні вимоги для розрахунків з покупцями через банк. У платіжному дорученні або вимозі вказують найменування та місцезнаходження постачальника і покупця, номер договору поставки, вид відправлення, суму платежу за договором, вартість додатково оплачуваних тари та упаковки, транспортні тарифи, що підлягають відшкодуванню покупцям (якщо це передбачено договором), суму ПДВ, що виділяється окремою рядком.
|